Sitemap | Contact

 

Image

AUTORITATEA CONTRACTANTA (FINANTATOARE A PROIECTULUI)

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Centrul National de Management Programme,
Str. Mendeleev, nr. 21-25, Etaj 3, cam.321, Bucuresti

Durata Proiectului
2007 - 2010

Bugetul Proiectului:

 

Image

Activitatile si responsabilitatile aferente fiecarui participant

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proiectul CALIXMAT urmăreşte realizarea unei retele de cercetare-dezvoltare pentru sinteza, caracterizarea si testarea unor materiale pe baza de calixarene, compusi macrociclici cu structura si proprietati speciale, de recunoastere a unor ioni si/sau molecule de interes biologic si ecologic. Prin experimentari specifice se urmareste evaluarea potentialului lor de utilizare pentru

  • confectionarea unor senzori electrochimici ion-selectiv, tip ISE (ion-selective electrodes)
  • confectionarea unor senzori electrochimici imprimati, tip SPE (screen printed electrodes)
  • separarea/extragerea unor ioni metalici din mediul apos. 

Proiectul este realizat printr-un parteneriat format din 3 universitati şi 2 institute nationale, este realizat la scara nationala si se bazeaza pe competente stiintifice complementare care conduc la obtinerea unor produse cu valoare adaugata mare, competitive pe piata interna/externa, si la dezvoltarea domeniului de cunoastere specific.

Proiectul dezvoltă doua directii principale de cercetare si anume:
1) sinteza si caracterizarea unor produsi macrociclici de tip calixarenic Û Se urmăreşte:

  • dezvoltarea de noi produse de tip calixarenic care pot fi utilizate ca agenti de extractie sau modificatori pentru senzori electrochimici, pentru separarea şi detectia unor specii ionice/ sau moleculare de interes biologic sau ecologic.
  • dezvoltarea unor noi procede de obţinere a unor ionofori specifici (noi sau comerciali) pentru specii de interes ecologic şi biologic, cu scopul dezvoltarii senzorilor electrochimici. 

2) formarea unor materiale compozite calixarene-polimer Û Se urmăreşte:

  • prepararea unor noi materiale compozite, cu matrice polimerică clasica, neconductoare tip policlorura de vinil-PVC sau conductoare, tip polianilina-PANI cu scopul utilizarii lor la confectionarea senzorilor tip ISE sau imprimati SPE.

 

Proiectul conduce la elaborarea unei tehnologii modulare de preparare a gamei de produse de tip calixarenic validate experimental precum si la definirea normelor de calitate specifice acestora.

Proiectul utilizează o metodologie de cercetare specifică ştiinţei materialelor: materialele sunt sintetizate, purificate conform cerinţelor specifice, caracterizate prin metode complementare si testate in vederea aplicarii. Prin metodele de investigare utilizate se asigura: *caracterizarea structurală completă prin difracţie de raze X, pe pulbere sau monocristal si spectroscopie RMN; *analiza termica in atmosfera controlată; *caracterizarea optica  prin spectroscopie UV-Vis, FTIR şi de fotoluminescenta.
Pe baza corelaţiei compoziţie-structură-proprietăţi se vor alege condiţiile optime de sinteză care sa conduca la produsele dorite si implicit la elaborarea tehnologiei micropilot modulare pentru obtinerea gamei de produse dorite. In permanenta se va urmari folosirea unor procedee cu impact minim sau de loc asupra mediului înconjurător.

Rezultatele originale vor fi brevetate si diseminate la scara larga prin publicare, comunicare, pagina web si chiar prin prezentare la targuri si expozitii. Rezultatelor platformei experimentale in domeniul „Sinteza, proproietatile si aplicatiile calixarenelor in electrochimie si chimie analitica” vor fi prezentate in cadrul unui workshop organizat in cadrul proiectului.